Alarm, de Amerikanen zijn op komst! Je denkt misschien direct aan die befaamde bunkerscène uit de Hollywood-klassieker 'The Longest Day', de heroïsche film die de geallieerde landingen in Normandië in 1944 uitbeeldt.
Niks is minder waar. De titel verwijst naar wat de Duitse bezettingsmacht in België tijdens WOI vreesde: een geallieerde aanval vanuit het neutrale Nederland om een 2e front in noord-west Europa te openen. Vanaf 1917 nam de kans dat USA zich zou gaan mengen in dit eerste grote conflict op wereldschaal sterk toe. Vandaar de zinspeling op de Amerikanen. Al sinds 1916 opperden de Duitse inlichtingsdiensten dat de noordelijke grens van bezet België een open deur was voor een eventuele aanval vanuit die hoek.
Om het gevaar te kunnen weerstaan bouwde de Duitse bezetter een verdedigingslinie langsheen de nooderlijke landsgrens, van Knokke tot Turnhout. Loopgraven, meer dan 1300 bunkers en vele obstakels moesten de vijand buiten België houden.
De Nordabschnitt was de sector ten Noorden van de Kaiserlichen Festung Antwerpen. Een beetje bij toeval doken er in 2007 luchtfoto’s uit 1918 op van dit deel van de Antwerpse stelling; ze werden genomen door de Duitse piloot luitenant Jozef Zimmerman. Eens het onderzoek op de grond van start ging, ontdekte men al snel in het Mastenbos in Kapellen zeer goed bewaarde restanten van het 3-dubbele loopgravenstelsel.
Dankzij een samenwerking tussen de gemeente Kapellen en het Agentschap voor Natuur en Bos, is dit zogenaamde Loopgravenpad sinds 2014 opengesteld voor het publiek. Het bevat 1,2km loopgraven en een 15-tal bunkers, waarvan er 4 opengemaakt en toegankelijk zijn voor de bezoekers. Een echte aanrader, niet enkel om over te schrijven, maar vooral ook om te bezoeken!
En er is meer dan enkel het Loopgravenpad: vlakbij is het zalig wandelen langsheen de Anti-tankgracht, aangelegd net voor WO II door de Belgische Genie, en zijn vele sluisbunkers. Elke 2,5 tot 5km passeer je dan automatisch één van de pantserforten of schansen uit de Hoofdweerstandstelling Antwerpen, gebouwd in het begin van de 20e eeuw om de Scheldestad te beschermen.
Oh, en by the way, de aanval vanuit het Noorden is er nooit gekomen!
Wil je deze weinig bekende erfgoedparels bezoeken met een gids? Kijk dan snel hier of neem contact op met de gemeente Kapellen voor meer info.
Comments